Aktuellt

Du hittar information om mina kurser, workshops och andra evenemang på min nya hemsida:


www.karinedlund.se

PROJEKT: KlistermarmoreringTa del av projektet och 
ladda ner en manual!


Under sommaren 2022 har jag arbetat med Klistermarmorering i ett projekt som fick stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågors vårutlysning. 


Det har varit otroligt roligt att få utforska ett nytt hantverk och många nya frågor och funderingar har väckts under arbetets gång, vilket gjort mig ännu mera ivrig att fördjupa mig inom klistermarmoreringens konst. 


Resultatet av projektet blev (förutom en enorm hög med prover) en manual som beskriver klistermarmorering steg för steg. Om Du är nyfiken på att testa själv kan du läsa mer om projektet och ladda ner manualen här nedan.


PROJEKT: Klistermarmorering
juni - september 2022Ett projekt om att tillverka dekorerade

papper med en gammal teknik


Klistermarmorering är en gammal teknik som använts för att dekorera papper, främst inom bokbinderiet som omslags- och försättspapper. Tekniken försvann nästan helt i slutet av 1800-talet när nya, industriella tryckmetoder ersatte många av de gamla metoderna för att dekorera papper. 


I det här projektet undersöker jag hur Klistermarmorering kan utföras med 1800-talets material och metoder, och hur dessa kan vara aktuella idag. 


Färgen består av vetemjölsklister och pigment. Detta skapar en färg som torkar långsamt, och som möjliggör att en mängd olika mönster kan skapas på papprets yta. 


När projektet är avslutat kommer det att finnas en enkel instruktion som Du kan ladda ner här från hemsidan om du blir sugen på att testa tekniken!


Projektet genomförs med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor.